# In Scotland every planning authority must have a chief planning officer, a qualified person whose role in law is to advise the authority

Page: https://flyvolo.ai/en/changes/ev-20190725-urban-planner-11
Date: 2019-07-25 · Stage: Constraint
Can this record move a task judgement? yes
Occupation: https://flyvolo.ai/en/careers/urban-planner

## Scope

Scotland. The section says each planning authority must have a chief planning officer, that this officer's role is to advise the authority about carrying out its planning functions, and that the authority may not appoint someone unless satisfied they have appropriate qualifications and experience. The words were enacted by the Planning (Scotland) Act 2019 (Royal Assent 25 July 2019) and came into force on 1 April 2024. It puts the advice to the authority with a named, qualified person; it says nothing about negotiating with developers or presenting at inquiries, nothing about other planners in the authority, and nothing about AI.

## Source

- legislation.gov.uk — Town and Country Planning (Scotland) Act 1997, section 1A, Planning authorities: chief planning officer (inserted by the Planning (Scotland) Act 2019, asp 13, s. 50(2); in force 1 April 2024 by S.S.I. 2024/79) — https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1997/8/section/1A (primary source)

## What this means

In Scotland the law gives advising the planning authority to a named officer who must be qualified for it.

## What it does not show yet

It covers advice to the authority, not negotiating with developers or speaking at inquiries, and it is silent on tools.

## How to verify it yourself

Open section 1A of the Town and Country Planning (Scotland) Act 1997 and find "Each planning authority must have a chief planning officer".


More: https://flyvolo.ai/llms.txt
